Nederlands   -   Français      
 

 

Studiedag 20/05/2010

     

  Home

  Vakgebieden

  Kennisbank

  Nieuwsbrief

  Nieuws

  Contact

 

STUDIEDAG ‘20 JAAR ARBEIDSRE-INTEGRATIE‘

Download hier de folder

TERUG naar overzicht studiedagen

Al meer dan 20 jaar ondersteunt ACT werknemers (en hun werkgever) in de overstap van arbeidsongeschiktheid naar werk.  De voorbije 20 jaar leerden ons dat er heel wat mogelijkheden zijn om creatief op zoek te gaan naar hertewerkstellingsmogelijkheden, doch dat er helaas ook nog heel wat valkuilen of drempels zijn.
Uit het intro-dm project,  waar ACT aan meewerkte, kwam duidelijk naar voor dat re-integratie in de Belgische realiteit bemoeilijkt wordt door een aantal knelpunten:

  • Wetgevend kader

De complexe wet- en regelgeving in de Belgische realiteit waarmee slachtoffers van ongevallen geconfronteerd worden, is vaak geen evidentie. Waar moet wat aangevraagd worden? Welke kosten zijn voor de verzekering en waarvoor kan (moet) men terecht bij andere (openbare) instanties? Zeker wanneer er naast de problemen in de  thuissituatie (woningaanpassing, hulpmiddelen, nood aan hulp van derden) ook naar werk gekeken wordt, wordt de situatie erg complex. Re-integratie situeert zich namelijk op de brug tussen sociale zekerheid en tewerkstelling. Daarbij komt dat eveneens rekening gehouden moet worden met regelgeving inzake opleiding, werkloosheid, … Diverse bevoegdheden op federaal, gewestelijk en gemeenschapsniveau doorkruisen elkaar en werken soms overlappend en tegenstrijdig in plaats van aanvullend.


  • Uitgebreid netwerk van betrokken actoren

Naast het complexe wetgevend kader zijn er ook tal van actoren betrokken bij het doorlopen van een dossier. Het is niet altijd eenvoudig voor het slachtoffer om door de bomen het bos te blijven zien: bij wie kan ik met welke vragen terecht? Welke procedures moeten er hierbij gevolgd worden? De mate waarin slachtoffers zich daarin al dan niet gesteund voelen, bepaalt heel sterk de percepties en hun gedrag tijdens de afhandeling van de schade. Dit vormt een reden te meer om het gevoel van onmacht en hulpeloosheid dat deze mensen ervaren, te vermijden via tijdige en gerichte ondersteuning. Bij aanvang van een traject wordt daarom dan ook best  - samen met het slachtoffer -  in kaart gebracht wie in zijn situatie de betrokken actoren zijn en wat hun specifieke rol is.

Zoals aangegeven, is in het tot stand brengen van een goede communicatie in dit netwerk van actoren een belangrijke rol weggelegd voor de case manager. Het hoofddoel ligt in het zoeken naar gemeenschappelijke doelen in de verschillende standpunten om tot een concrete planning te komen.

  • Gebrek aan allround kennis bij verschillende actoren

De betrokken actoren zijn vaak specialisten in hun eigen vakgebied. De oplossingen voor knelpunten in trajecten zijn echter vaak disciplineoverstijgend. Het is dan ook de rol van de case manager om de informatie die uit de contacten met de verschillende actoren naar voor komt, te zoeken naar de rode draad die nodig is voor het vlot doorlopen van de case.
In het re-integratietraject wordt in overleg met de betrokken actoren gezocht naar de juiste compromis tussen werknemerscapaciteiten en arbeidsvereisten en dit binnen het labyrint van wettelijke mogelijkheden. Het  hertewerkstellingstraject vormt immers de brug tussen ongeschiktheid (sociale zekerheid) en tewerkstelling (arbeidsregelgeving) , met de eerder al vermelde  bevoegdheden op federaal, gewestelijk en gemeenschapsniveau  en de “kruisende wegen” die dit met zich meebrengt.
Om aan de slag te gaan in het domein van de arbeidsre-integratie is dan ook nood aan verschillende competenties: grondige kennis van het wettelijk kader, vaardigheid om arbeidsvereisten en werknemerscapaciteiten op elkaar af te stemmen en communicatievaardigheden om het netwerk van betrokken actoren tot samenwerking te stimuleren.
Tijdens de studiedag op 20 mei 2010 onder de werktitel ‘20 jaar arbeidsre-integratie’ gaan wein op de lessen die uit het verleden getrokken kunnen worden en staan we stil bij de huidige stand van zaken.  Met de rijke ervaring van ACT als basis geven we een beknopt overzicht van  elementen die het re-integratietraject positief of negatief kunnen beïnvloeden. 
Evoluties binnen het wettelijke kader in België krijgen daarbij extra aandacht. In het Belgisch Staatsblad van 1 september 2006 werd immers de wet van 13 juli 2006 houdende diverse bepalingen inzake beroepsziekten en arbeidsongevallen en inzake beroepsherinschakeling bekendgemaakt. De wet bevat een volledig hoofdstuk bepalingen inzake beroepsherinschakeling (artikel 71 tot 90) ten voordele van personen die in de sectoren van de arbeidsongevallen, de beroepsziekten of de ziekte-uitkeringen getroffen worden door een arbeidshandicap. In een notendop gesteld, zouden er in de verschillende sociale stelsels (beroepsziekte, arbeidsongeval en ziekteverzekering) mogelijkheden komen voor tussenkomst in beroepsherscholing en professionele reïntegratie en zouden een aantal financiële knelpunten (verlies extra sociale voordelen, risico op verminderde uitkering bij mislukking werkhervatting, risicoverlies inkomen bij beëindiging beroepsopleiding…) weggewerkt worden.
Tijdens de studiedag willen we nagaan hoe ver het staat met de implementatie en effecten van deze regelgeving binnen de verschillende stelsels (RIZIV en arbeidsongevallen). Maar ook in Europa gaan we na welke  richting die re-integratie in de nabije toekomst uit zou kunnen / moeten gaan.
We organiseren deze studiedag voor verzekeraars die, vanuit het oogpunt van actief beheer van menselijke schade, interesse hebben in de evoluties in het domein van arbeidsre-integratie.  Voor verzekeraars die zich inspannen om nieuwe, rendabele producten in de markt te zetten (rechtsbijstand, employee benefit,…) zal deze studiedag vast en zeker interessant materiaal opleveren.
Ook voor de andere actoren (raadgevend geneesheren, advocaten, maatschappelijk werkers, therapeuten, case-managers, werkgevers, arbeidsgeneesheren,…) die bij het traject betrokken zijn, brengt deze studiedag meer dan  nuttige informatie.

Vertrekkend vanuit een terugblik op 20 jaar eigen praktijkervaring in re-integratie, zetten we U op het juiste spoor naar de toekomst. 

Foto's van vorige studiedagen

TERUG naar overzicht studiedagen

     
   

 

 


© ACT-Désiron, 2008
Design by